Jak zrobić marmoladę jabłkową

Jak zrobić marmoladę jabłkową

Jabłka to owoce, które są darem od matki natury i mamy ich pod dostatkiem cały rok. Warto więc pomyśleć o przetworach z tych pysznych i popularnych owoców. Jednym z pomysłów jest marmolada, która świetnie nadaje się do naleśników, rogalików, kanapek czy ciast. Poniżej dowiesz się jak ją zrobić.

Krok 1

Umyj jabłka, obierz, a następnie wykrój ze środka nasiona. Pokrojone owoce skrop sokiem z cytryny

Krok 2

Przygotuj średni garnek, wsyp do niego połowę jabłek i skrop je 3 łyżkami wody. Owoce rozgotuj, aby powstała z nich gęsta papka.

Krok 3

Do owoców dodaj całą resztę jabłek, cynamon i cukier. Smaż wszystko przez 30 minut, cały czas mieszając.

Krok 4

Wyparz słoiki, a następnie zalej je musem i natychmiast zakręć.

Krok 5

Odczekaj aż słoiki wystygną i sprawdź czy wszystkie się zassały

Krok 6

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ciasteczka z marmoladą

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić marmoladę jabłkową skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków
  1. Awatar użytkownika Vexxel

    Vexxel

    Jan 17, 2013

    Przydałoby się jeszcze napisac jakie jabłka będa najlepsze na marmoladkę