Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Jest to podstawowe danie na wigilii. Śledzie w śmietanie podawane są również jako danie z ziemniakami. Sposoby przyrządzania są różne w zależności od gustu domownika. Oto jeden z przepisów na śledzie w śmietanie

  • 6 filetów śledziowych
  • ocet winny
  • Cebula
  • sok z cytryny
  • szklanka gęstej śmietany
  • 2 jabłka
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • cukier
  • musztarda
  • koperek
  • pieprz i sól

Krok 1

Pokrojone w kawałki śledzie po wypłukaniu i skropieniu octem wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Krok 2

Półtora obranego jabłka startego na tarce mieszamy ze śmietaną, musztardą, cukrem, solą i pieprzem do smaku, mieszając. Połówkę pozostałego jabłka tniemy na cienkie plasterki kropimy sokiem cytrynowym też odstawiamy.

Krok 3

Cebulę pokrojoną w krążki parzymy we wrzątku i wyciągamy sitkiem.

Krok 4

Przygotowane śledzie oblewamy wcześniej przygotowaną śmietaną,dekorujemy cebulą, groszkiem, serem oraz kawałeczkami jabłka posypując koperkiem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przyrządzić śledzia w śmietanie na stół wigilijny

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków