Jak marynować patisony

Jak marynować patisony

Sezon na patisony rozpoczęty, więc czas na marynatę. Patisony są coraz bardziej popularne i bez problemu możemy je kupić juz gotowe w sklepie. Ale może jednak spróbujemy je zrobić samemu?

  • Będzie potrzebne:
  • 2 kg malutkich patisonów,
  • 2 duże cebule,
  • 1 marchewka,
  • 12 ząbków czosnku,
  • ziele angielskie,
  • 12 listków laurowych,
  • 1 mała ostra papryczka
  • łyżka gorczycy.
  • Zalewa:
  • 1,5 litra wody,
  • 350 ml octu,
  • 8 łyżek cukru,
  • 6 łyżek soli.

Krok 1

Umyte i oczyszczone patisony wkładamy do słoików,dodajemy do każdego po 4 kulki ziela,2 listki laurowe,kawałek cebuli,pół łyżeczki gorczycy,kawałek ostrej papryki,marchewkę pokrojoną w słomkę,2 ząbki czosnku

Krok 2

Wymieszane składniki zalewy zagotuj, zalewając słoiki które zakręcając pasteryzujemy przez 15 minut.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków