Jak na co dzień chronić i pielęgnować drewniane przyrządy kuchenne

Jak na co dzień chronić i pielęgnować drewniane przyrządy kuchenne

W kuchni oprócz tradycyjnych metalowych przedmiotów wykorzystujemy szereg drewnianych narzędzi pomocnych przy gotowaniu. Warto o nie zadbać, gdyż w przeciwieństwie do metalowych rzeczy, wymagają więcej uwagi.

Krok 1

Podczas codziennego użytkowania na drewnianej desce do krojenia mogą pojawić się pęknięcia. Zniwelujesz je układając na noc mokrą szmatkę na desce. Kiedy włókna napęcznieją, zespolą pęknięcia.

Krok 2

Drewniany chlebak skutecznie chroni chleb przed wysychaniem. Jeżeli nie chcesz, aby zagnieździła się w nim pleśń, wówczas przemyj jego powierzchnię szmatką nasączoną octem. Następnie pozostaw chlebak do wyschnięcia - pleśń w nim nie zagości.

Krok 3

Po przygotowywaniu pierogów lub innego dania wymagające rozwałkowania ciasta na wałku pozostają trudne do usunięcia kawałki. Usuniesz je szybko wcierając ręką sól w wałek. Umyj go następnie i osusz.

Krok 4

Przykre zapachy z deski do krojenia (ryba, czosnek) usuniesz przecierając deskę cytryną. Sok z cytryny znakomicie neutralizuje wszystkie niepożądane aromaty.

Krok 5

Otrzymałeś w prezencie drewnianą miskę? Przed użyciem przetrzyj ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą jadalną, opłucz miskę pod gorącą wodą i ponownie wetrzyj oliwę jadalną.

Aby zabezpieczyć nowe przedmioty przed wchłanianiem zapachów, należy do miski wlać ocet jabłkowy i zamoczyć w nim przedmioty. Po kilkugodzinnej kąpieli, drewniane przedmioty będą odporne na wchłanianie nieprzyjemnych aromatów

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak czyścić drewniane przyrządy kuchenne

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak na co dzień chronić i pielęgnować drewniane przyrządy kuchenne skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!