Jak przyrządzić barszcz ukraiński

Jak przyrządzić barszcz ukraiński

Jedną z polskich, typowych i klasycznych, staropolskich zup jest barszcz ukraiński. Jej podstawowym składnikiem są buraki, dlatego zupa sama w sobie może stanowić jednodaniowy obiad, gdyż jest bardzo syta. Zaspokoi głód nawet największego głodomora.

  • 150 g buraków
  • 150 g mieszanych warzyw (pietruszka
  • marchew
  • seler)
  • 100 g cebuli
  • 150 g świeżych pomidorów
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki i koperku
  • sok z cytryny
  • sól

Krok 1

Umyj buraki, marchew, seler i pietruszkę, oczyść je, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Warzywa włóż do garnka z wrzącą wodą

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Włóż ją do garnka wraz ze wszystkimi warzywami. Całość gotuj do momentu, kiedy zrobią się one miękkie.

Krok 3

Sparz wrzątkiem skórkę pomidorów, a następnie je obierz i pokrój w kostkę. Pomidora dodaj do garnka wraz z posiekaną zieleniną

Krok 4

Całość przypraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny

Krok 5

Barszcz podawaj z jajkiem na twardo. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić barszcz do picia #1

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków