Jak ugotować zupę mleczną

Jak ugotować zupę mleczną

Zupa mleczna podawana na śniadanie z ryżem i innymi dodatkami. Kiedyś bardziej popularne były zupy mleczne, jednak mimo zmiany nawyków żywieniowych, warto o nich pamiętać.

  • 5 szkl. mleka,
  • pół szkl. płatków owsianych,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 jajko,
  • sól i cukier.
  • Do wykonania innej wersji
  • 0.5 l mleka,
  • słodki rogalik,
  • łyżka miodu

Krok 1

Do gotującego się mleka wsypujemy wypłukane i odsączone płatki owsiane mieszając często na niewielkim ogniu do 20 minut.

Krok 2

Możemy zamiast płatków podać:do mąki w misce wbijamy jajko dodając troszkę wody wyrabiając ciasto które rozgniatamy pozostawiając do wysuszenia.Następnie scieramy na grubej tarce wrzucając do mleka chwilkę gotując,przyprawiając solą i cukrem do smaku.

Krok 3

Mleko gotujemy w rondelku rozpuszczając w nim miód,rogala łamiemy na kawałki i podajemy na ciepło.

Krok 4


Gotujemy ryż w woreczku,dodajemy do zagotowanego mleka słodząc do smaku

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków