Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę

Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę

Zapiekanka z ziemniaków to szybko, łatwy i przyjemy pomysł na to, czym uraczyć niespodziewanych gości. Robi się ją ze składników, który każdy z nas ma zazwyczaj w domu. Tzw. przegląd lodówki może okazać się naprawdę pyszną zapiekanką. Sam spróbuj.

  • 6 ziemniaków pokrojonych w 1-centymetrowe talarki
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 strąki czerwonej słodkiej papryki
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w średnią kostkę pomidory
  • garść posiekanej pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Krok 1

Wsyp soczewicę do garnka. Dodaj do niej litr wody, kminek i liść laurowy. Całość ugotuj aż do miękkości, a następnie odcedź.  

Krok 2

Talarki ziemniaków gotuj przez 10 minut w posolonej wodzie. Zwróć uwagę na to, aby nie były miękkie

Krok 3

Na podgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmaż cebulę z dodatkiem czosnku aż do momentu, kiedy się zeszkli. Dodaj do niej pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz zmiksowane w blenderze pomidory. Całość trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut

Krok 4

Do wszystkich składników na patelni dodaj soczewicę. Do smaku przypraw wszystko solą, pieprzem i chilli. Duś całość przez około 15 minut na wolnym ogniu. 

Krok 5

Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek, a na wierzch wyłóż talarki ziemniaków. Zalej je sosem z patelni. Jeżeli lubisz, posyp całość tartym serem żółtym

Krok 6

Piecz zapiekankę w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut. Potrawę podawaj posypaną pietruszką

Krok 7

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków