Jak przyrządzić wegetariańską zapiekankę pasterską

Jak przyrządzić wegetariańską zapiekankę pasterską

Zapiekanka pasterska jest lekka i wegetariańska. To świetna przekąska na imprezach, a także na domowym obiedzie. Kotlety sojowe sprawiają, że mogą je jeść także osoby, które są na wiecznej diecie. Jak ją przygotować?

  • 2 opakowania kotletów sojowych w proszku
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • marchew
  • puszka pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka granulowanej soi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Krok 1

Kotlety sojowe przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. 

Krok 2

Pokrojoną w prążki cebulę i jeden ząbek czosnku podsmaż na patelni do czasu, aż cebula się zeszkli. 

Krok 3

Na patelni z cebulą i czosnkiem podsmaż połączone z soją kotlety sojowe. Całość zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Do tego dodajemy startą na grubej tarce marchewkę z soją i przyprawami. Gotujemy całość dalej. 

Krok 4

Obrane ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie i rozdrobnij je w maszynce do mielenia mięsa. Resztę czosnku także rozdrobnij w tym urządzeniu i połącz z masą z ziemniaków. Do tego dodaj jeszcze mleko i masło i wszystko dokładnie wymieszaj

Krok 5

Posmaruj formę tłuszczem. Na spód połóż kotlety z dodatkami z patelni, na to ziemniaki, a na wierzch roztrzepane jajo

Krok 6

Zapiekankę piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez pół godziny

Krok 7

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków