Jak zrobić zapiekankę z cukinią i szpinakiem

Jak zrobić zapiekankę z cukinią i szpinakiem

Zapiekanka to szybkie, sprawdzone i pyszne danie. Idealnie sprawdza się przy niezapowiedzianej wizycie gości. Co więcej, nie musi być droga, a często nawet składa się z produktów, które akurat mamy w domu. Poniżej podam przepis na zapiekankę, która na pewno oczaruje podniebienie gości.

  • 1 kg cukini
  • 1/2 kg mrożonego szpinaku
  • 4 grube plastry wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • garstka posiekanej drobno pietruszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • pieprz
  • 3 jaja
  • oliwa z oliwek extra virgin

Krok 1

Zetrzyj cukinię na grubej tarce, przełóż do sitka opartego o miskę i posól

Odczekaj pół godziny aby puściła wszystkie soki. Po wyznaczonym czasie odciśnij ją na ręczniku papierowym, aby pozbyć się ewentualnych resztek wody.  

Krok 2

W czasie gdy cukinia leżakuje w sitku, rozmroź szpinak i podobnie wyciśnij go na ręczniku papierowym. 

Krok 3

Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu usmaż pokrojony w grubą kostkę boczek. Smaż go do czasu, aż tłuszcz się nie wytopi. Do mięsa dodaj pokrojoną w średnią kostkę cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. 

Krok 4

W blenderze zetrzyj pietruszkę z czosnkiem i odrobiną soli do smaku. 

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. 

Krok 6

Wszystkie powyższe składniki połącz ze sobą. Dodaj to tego starty parmezan, roztrzepane jajka oraz sól i świeży pieprz do smaku.

Krok 7

Wysmaruj formę do zapiekanki oliwą z oliwek

Krok 8

Przełóż gotową masę do formy, wyrównaj ją łyżką i posyp startym parmezanem

Krok 9

Zapiekankę piecz przez 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż do momentu, kiedy wierzch będzie zarumieniony

Uwaga

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zapiekankę turecką

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków