Jak przyrządzić faszerowanego bakłażana

Jak przyrządzić faszerowanego bakłażana

Bakłażan to warzywo, które dobrze przyrządzone jest bardzo smaczne

Krok 1

Bakłażana należy przekroić wzdłuż,wyciągając miąższ,dodając pokrojone grzyby z cebulą i tłuszczem,gotując pod przykryciem dodając kilka łyżek wody,przyprawiając do smaku.

Krok 2

Do ostudzonych warzyw dodajemy jajka,bułkę tartą i posiekaną zieleninę delikatnie mieszając.Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek wody i wkładamy nafaszerowane bakłażany,piekąc w piekarniku(180 stopni) pół godziny

Krok 3

Bakłażany polewamy wymieszaną śmietaną z solą i zapiekamy na 10 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem z pietruszką,można również dla lepszej sytości bułkę tartą zastąpić ugotowanym ryżem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak pozbawić bakłażana goryczy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić faszerowanego bakłażana skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1 kg bakłażanów
  • 30 dag świeżych grzybów
  • 3 dag tłuszczu
  • jajko
  • 5 dag cebuli
  • 5 dag bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/8 litra śmietany 18%
  • sól pieprz