Jak zrobić filety z polędwicy wieprzowej

Jak zrobić filety z polędwicy wieprzowej

Jak znudziły się Wam filety z piersi kurczaka, można podobne zrobić z polędwicy.

  • 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe
  • tłuszcz do smażenia
  • 6 dkg słoniny
  • 8 dkg pasztetu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 grzanki z bułeczki
  • tłuszcz do grzanek
  • 25 dkg pieczarek
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Krok 1

Pokroić polędwicę na cienkie plastry,które lekko rozbijamy tłuczkiem.

Krok 2

Następnie nadziewamy cienkimi paskami słoniny, posypując przyprawami i mąką.

Krok 3

Polędwicę smażymy na gorącej patelni z obu stron aż do zarumienia.

Krok 4

Pieczarki pokroić w paseczki, usmażyć, włożyć filety, polać winem, dusić kilka minut.

Krok 5

Grzanki podsmażyć z obu stron, obłożyć pasztetem i filetami, posypując pieczarkami.

Info

Taką polędwicę można podawać z warzywami oraz surówkami oraz dobrym winem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić polędwiczkę wieprzową na ostro

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków