Jak przyrządzić kaczkę po pekińsku

Jak przyrządzić kaczkę po pekińsku

Kaczka po pekińsku jest podawana w restauracjach na całym świecie ... i jest to pyszne danie.

  • kaczka w całości
  • składniki na bejcę czyli glazurę:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka mąki
  • 50 ml wódki
  • po łyżeczce octu winnego i oleju
  • drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • po szczypcie anyżku
  • kopru włoskiego
  • cynamonu
  • sól i pieprz
  • sos śliwkowy:
  • 250 g śliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml sherry
  • po dużej szczypcie ostrej papryki
  • imbiru i cynamonu
  • Do ozdobienia kaczki :
  • 12 cebulek dymek pokrojonych w słupki i tak samo pokrojony obrany ogórek

Krok 1

Po oczyszczeniu kaczkę parzymy w dużym naczyniu,wyjmując osuszamy ręcznikiem papierowym,kilkakrotnie nakłuwamy ją widelcem.

Krok 2

Po wymieszaniu wszystkich składników bejcy,smarujemy całą kaczkę i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.

Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy na 200 st.stawiając kaczkę na ruszcie,pod spód stawiamy tackę dla zbierającego się tłuszczu,po 20 min.obniżamy temperaturę do 160 st.piekąc 60 min.podlewając powstałym tłuszczem.Podnosimy temperaturę do 200 st.i pieczemy aż do jej miękkości.

Krok 4

Śliwki pestkujemy,drobno krojąc mieszamy z sosem sojowym i z sherry umieszczamy w sosierce.

Krok 5

Z upieczonej kaczki ściągamy skórkę krojąc na kawałki,całość układamy na półmisku,na skórki kroimy mięso obkładając ogórkiem,posiekaną dymką,zwijając w rulonik,oblewając sosem śliwkowym.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków