Jak zrobić gęś w sosie czosnkowo-śmietanowym

Jak zrobić gęś w sosie czosnkowo-śmietanowym

Będziemy pokazywać jak wykonać gęś w sosie. Tym razem będzie to aromatyczny sos czosnkowo śmietankowy

  • Mała gęś
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka do przybrania.

Krok 1

Opłukaną gęś nacieramy utartym czosnkiem, solimy oraz posypujemy pieprzem, odstawiając na kilka godzin do lodówki

Krok 2

Po schłodzeniu gęsi wkładamy ją do wrzącej wody z dodatkiem czosnku i gotujemy przez 1 godzinę na małym ogniu.

Krok 3

Po godzinie ugotowaną gęś wyciągamy z wody umieszczając ją na bretfannie polewając zebranym tłuszczem z powstałego rosołu.Do rozgrzanego piekarnika wkładamy gęś piekąc na miękko.

Krok 4

 Przygotowujemy zasmażkę dodając roztarty czosnek,śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotować.

Krok 5

Gorące porcje gęsi ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać umytą zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody, kluskami i surówką z warzyw mieszanych.Gęś kroimy na porcje układając na talerzu polewając sosem,można posypać pokrojoną pietruszką.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków