Jak zrobić gęś w sosie czosnkowo-śmietanowym

Jak zrobić gęś w sosie czosnkowo-śmietanowym

Będziemy pokazywać jak wykonać gęś w sosie. Tym razem będzie to aromatyczny sos czosnkowo śmietankowy

Krok 1

Opłukaną gęś nacieramy utartym czosnkiem, solimy oraz posypujemy pieprzem, odstawiając na kilka godzin do lodówki

Krok 2

Po schłodzeniu gęsi wkładamy ją do wrzącej wody z dodatkiem czosnku i gotujemy przez 1 godzinę na małym ogniu.

Krok 3

Po godzinie ugotowaną gęś wyciągamy z wody umieszczając ją na bretfannie polewając zebranym tłuszczem z powstałego rosołu.Do rozgrzanego piekarnika wkładamy gęś piekąc na miękko.

Krok 4

 Przygotowujemy zasmażkę dodając roztarty czosnek,śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotować.

Krok 5

Gorące porcje gęsi ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać umytą zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody, kluskami i surówką z warzyw mieszanych.Gęś kroimy na porcje układając na talerzu polewając sosem,można posypać pokrojoną pietruszką.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gęś w sosie czosnkowo-śmietanowym skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!