Jak przyrządzić raclette

Jak przyrządzić raclette

Jest to posiłek, który jemy przy grillowaniu. Jeśli nie wiesz co to jest, to koniecznie czytaj ten przepis.

  • kilka plastrów z zamarynowanej piersi z kurczaka
  • 12 plastrów bekonu
  • 0.5 kg ugotowanej fasolka szparagowej
  • 2 kg ugotowanych gorących ziemniaków
  • 1 kg sera żółtego (może być gouda lub cheddar lub mozzarella lub parmezan)
  • po kilka korniszonów na osobę

Krok 1

Do raclette stosujemy sery półtłuste o ostrym smaku,które łatwo się topią i spływają z patelni.

Krok 2

Mięso zawijamy w aluminiową folię i pieczemy na górnym grillu,do małych foremek wkładamy fasolkę na którą kładziemy grube plastry sera,zapiekając na niższej półeczce.Gdy mięso i fasolka  już gotowe,dajemy to na duży talerz z gorącymi ziemniakami.

Krok 3

Spożywamy z korniszonym ogórkiem popijając piwem.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków