Jak zrobić gęś po polsku

Jak zrobić gęś po polsku

Oto przepis na tradycyjną gęś po polsku.

Krok 1

Oczyszczoną gęś, podzielić na porcje, zalać gorącą posoloną wodą i gotować.

Krok 2

Włoszczyznę  dodać do podgotowanej gęsi i razem gotować do miękkości, odparowując wywar tak, aby zostało ok. 4 szklanek.

Krok 3

Wywar przecedzić. Z masła roślinnego i mąki przygotować zasmażkę  i dodać do przecedzonego wywaru, doprawić solą, majerankiem i gałką muszkatołową i zagotować.

Krok 4

Porcje gęsi włożyć do sosu, podgrzewać, przełożyć na talerz. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub sałatkami.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gęś po polsku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!