Jak zrobić gęś po polsku

Jak zrobić gęś po polsku

Oto przepis na tradycyjną gęś po polsku.

  • 1/2 gęsi
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa

Krok 1

Oczyszczoną gęś, podzielić na porcje, zalać gorącą posoloną wodą i gotować.

Krok 2

Włoszczyznę  dodać do podgotowanej gęsi i razem gotować do miękkości, odparowując wywar tak, aby zostało ok. 4 szklanek.

Krok 3

Wywar przecedzić. Z masła roślinnego i mąki przygotować zasmażkę  i dodać do przecedzonego wywaru, doprawić solą, majerankiem i gałką muszkatołową i zagotować.

Krok 4

Porcje gęsi włożyć do sosu, podgrzewać, przełożyć na talerz. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub sałatkami.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków