Jak przyrządzić tajską zupę

Jak przyrządzić tajską zupę

Kuchnie tajska to kuchnia tajemnicza, ostra i aromatyczna. Zafunduj swojej rodzinie coś innego, coś niestandardowego. Coś z kuchni orientalnej.

Krok 1

Do garnka wlewamy olej na którym zeszklimy pokrojoną szalotkę dodając następnie:kolendrę,ciętą trawę cytrynową,starty imbir z czosnkiem,pastę z papryczki chili.Całość mieszamy podgrzewając po czym zalewamy bulionem i gotujemy.

Krok 2

Teraz dodajemy sos sojowy,ostrygowy i warzywa,gotujemy ponownie.Gotową zupą zalewamy makaron przygotowany w miseczkach,posypując posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić tajską zupę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • kawałeczek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1/4 łyżeczki pasty z czerwonej papryczki chili
  • 1 łodyga świeżej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3/4 paczki warzyw - tzw. mieszanki chińskiej
  • kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
  • 3 szklanki mocnego gorącego rosołu
  • 25 - 30 dag drobiowej piersi lub wołowiny bądź wieprzowego schabu
  • ugotowany makaron pszenny lub ryżowy