Jak zrobić domowy majonez

Jak zrobić domowy majonez

Każdy może zrobić domowy majonez, wymaga to trochę cierpliwości i dokładności. W zasadzie nie jest to aż tak skomplikowane ale ponoć trening czyni mistrza a na przyszłość jak znalazł.

  • 2 żółtka
  • olej ale nie z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • ocet spirytusowy lub sok z cytryny
  • cukier

Krok 1

Do naczynia z miksera wbijamy w zależności 1 lub 2 żółtka, dodając szczyptę soli i ubijamy na najniższych obrotach (końcówkami do ubijania piany )dodając cienką strużką olej.

Krok 2

Gdy masa zacznie gęstnieć zwiększamy obroty i ilość wlewanego oleju. Po uzyskaniu gęstej(sztywnej konsystencji) dodajemy kolejne żółtko w zależności od ilości potrzebnego majonezu powtarzając tą czynność.

Krok 3

Do uzyskanej masy dodajemy odrobinę octu lub soku cytrynowego, cukier, sól. Dla uzyskania żądanej konsystencji możemy dodać łyżkę wrzątku mieszając.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić domowy majonez

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków