Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem

Rabarbar jest owocem sezonowym o lekko kwaskowatym smaku. Podczas letnich miesięcy, króluje i triumfuje jako składnik wielu przetworów np. dżemów, kompotów, konfitur czy musów. Jego charakterystyczny smak świetnie komponuje się z wszelkimi słodkimi produktami. Dlatego właśnie tak świetnie smakuje z cieście drożdżowym z kruszonką.

  • 3/4 kg rabarbaru
  • pół kg mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • szklanka cukru
  • 30 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Info

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki oleju (słonecznikowego) 

Ciasto warto zacząć właśnie od kruszonki. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie powyższe składniki, a następnie rozdrobnisz je na mniejsze kuleczki/grudki i na czas przygotowywania ciasta, włożysz kruszonkę do lodówki. 

Krok 1

Roztop na małym ogniu masło i pozostaw do ostygnięcia. 

Krok 2

Rozrób drożdże z mlekiem. Dodaj do tego 2 łyżeczki cukru, wymieszaj całość, przykryj ściereczka i postaw na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Krok 3

Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej przesianą wcześniej mąkę, szczyptę soli i ubite z 2 łyżeczkami cukru jaja. Do tego dosyp jeszcze pozostałą część cukru, cukier waniliowy i wlej do wszystkiego rozrobione wcześniej drożdże. 

 

Krok 4

Dokładnie zmiksuj wszystko. 

Krok 5

Do miski wlej także rozpuszczone wcześniej masło. Miksuj całość, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Ponownie przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Krok 6

W między czasie obierz i pokrój rabarbar, a formę wyłóż papierem do pieczenia. 

Krok 7

Jeżeli ciasto odpowiednio urosło, przełóż je do blaszki. Następnie połóż na całej jego powierzchni rabarbar, posyp całość cynamonem i przygotowaną na samym początku kruszonką. Kolejny raz odstaw ciasto na bok na 25 minut, aby urosło. 

Krok 8

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze piecz ciasto przez mniej więcej 50 minut. 

Krok 9

Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub lukrem. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką w wersji Lean

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków