Jak zrobić ciasto na doszę

Jak zrobić ciasto na doszę

Dosza to indyjski naleśnik, który pierwotnie pochodzi z kuchni Kryszny. Charakteryzuje się lekkością, miękkością i delikatnym, subtelnym smakiem. Może nie przypaść do gustu miłośnikom diabelnie ostrych potraw, jednak cała reszta powinna być zadowolona.

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 i 3/4 szklanki wody

Krok 1

Ryż i soczewicę wsyp do jednej miski. 

Krok 2

Zalej całość wodą i odstaw na całą noc. 

Krok 3

Rano, odcedź ryż i soczewicę od wody, która nie będzie ci już potrzebna. 

Krok 4

Zboże dokładnie zmiksuj lub zblenderuj, aż do uzyskania płynnej konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. 

Krok 5

Ciasto smaż identycznie jak naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu. 

Info

Doszę możesz podawać przykładowo ze startym żółtym serem lub tak jak widzisz na zdjęciu obok. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić naleśniki bez oleju

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków