Jak przyrządzić naleśniki z rabarbarem

Jak przyrządzić naleśniki z rabarbarem

Naleśniki to danie, które możemy sporządzić w każdej postaci z różnymi farszami. Zarówno na słono, ostro czy słodko. Świetnym pomysłem są naleśniki z rabarbarem, który poprzez swój kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim ciastem. Jeżeli nie próbowałeś jeszcze tego połączenia, natychmiast bierz się do pracy.

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • odrobina soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • kilka łyżek oleju
  • 4 łodygi rabarbaru
  • garść daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła

Krok 1

Przesiej do sporej miski mąkę. Następnie dodaj do niej wodę, mleko, jaja, szczyptę soli i cukier. Całość zmiksuj. Ciasto powinno być lejące i rzadkie

Krok 2

Odstaw ciasto na 20 minut, ponieważ dzięki temu później będzie bardziej sprężyste

Krok 3

Patelnię wysmaruj olejem. Smaż jak najcieńsze naleśniki. Ułóż je jeden na drugim, przykryj dowolnym talerzem i odstaw na godzinę

Krok 4

Teraz zabierz się za farsz. Na początku obierz rabarbar i pokrój w plasterki

Krok 5

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw tak przez 15 minut

Krok 6

Wrzuć rabarbar na rozgrzane na patelni masło. Smaż do momentu, aż będzie on miękki

Krok 7

Do rabarbaru dodaj pokrojone drobno daktyle oraz trochę wody. Całość duś przez kilka minut. Po tym, zmiksuj wszystko co było na patelni i dodaj cynamon do smaku. 

Krok 8

Każdy z naleśników nadziej farszem i podsmaż na patelni. Najlepiej smakują podawane z odrobina lodów śmietankowych.

Krok 9

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić naleśniki bez oleju

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków