Jak zrobić bliny

Jak zrobić bliny

Bliny to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Są to drożdżowe placki, podawane na wiele sposobów. Można je przyrządzić na słono, słodko lub ostro. Jak więc je zrobić?

  • szklanka mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 1 jajo
  • łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia

Krok 1

Rozetrzyj drożdże z cukrem w dość sporej misce. 

Krok 2

Do miski dodawaj delikatnie, powoli i stopniowo mleko i przesianą wcześniej mąkę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia. 

Krok 3

Po upływie ponad 60 minut, dodaj do masy roztrzepane jajko oraz roztopione, letnie masło. Całość ponownie bardzo dobrze wymieszaj drewnianą łyżką i znów pozostaw na ponad godzinę do wyrośnięcia. 

Krok 4

Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Blindy smaż tak jak zwykłe naleśniki i podawaj od razu po zdjęciu z patelni.  

Info

Najbardziej popularnymi dodatkami do blinów jest stopione masło, zeszklona na maśle cebula, śledź i drobno pokrojone jaja na twardo. 

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków