Jak przygotować ciasto na naleśniki

Jak przygotować ciasto na naleśniki

Naleśniki to jeden z prostszych przepisów. Są smaczne, nieskomplikowane oraz tanie. Przygotowanie ciasta będzie zależało zawsze od tego, czy chcemy podać naleśniki na słodko czy na słono. Poniżej przedstawię te dwie alternatywy.

Info

NALEŚNIKI NA SŁONO LUB OSTRO

- 1 szklanka mąki
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 50 ml wody gazowanej (dodaje puszystości)
- szczypta soli

 

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Konsystencja powinna być rzadka. Naleśniki smaż na teflonowej patelni bez tłuszczu. 

Info

NALEŚNIKI NA SŁODKO

- 6 jaj (aby przygotować grube i puszyste ciasto jajeczne)
- pół szklanki mąki
- 1/2 l śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru

Podobnie jak w poprzednim kroku, dokładnie wymieszaj całość. Ciasto smaż na bardzo małej ilości tłuszczu. Tego typu naleśniki są naprawdę przepyszne, jednak bardzo kaloryczne. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pancakes - grube naleśniki

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków