Jak przygotować ciasto na naleśniki

Jak przygotować ciasto na naleśniki

Naleśniki to jeden z prostszych przepisów. Są smaczne, nieskomplikowane oraz tanie. Przygotowanie ciasta będzie zależało zawsze od tego, czy chcemy podać naleśniki na słodko czy na słono. Poniżej przedstawię te dwie alternatywy.

Ciekawostka - NALEŚNIKI NA SŁONO LUB OSTRO

- 1 szklanka mąki
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 50 ml wody gazowanej (dodaje puszystości)
- szczypta soli

 

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Konsystencja powinna być rzadka. Naleśniki smaż na teflonowej patelni bez tłuszczu. 

Ciekawostka - NALEŚNIKI NA SŁODKO

- 6 jaj (aby przygotować grube i puszyste ciasto jajeczne)
- pół szklanki mąki
- 1/2 l śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru

Podobnie jak w poprzednim kroku, dokładnie wymieszaj całość. Ciasto smaż na bardzo małej ilości tłuszczu. Tego typu naleśniki są naprawdę przepyszne, jednak bardzo kaloryczne. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pancakes - grube naleśniki

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować ciasto na naleśniki skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!