Jak zrobić frittarę ze szparagami

Jak zrobić frittarę ze szparagami

Ulepszony smaczny omlet ze szparagami o ciekawej nazwie. Frittara i sposób jej przygotowania

  • 250 g młodych ziemniaczków (pokrojonych na kawałki)
  • 450 g szparagów (pokrojonych na kawałki)
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (lub 0,5 łyżeczki suszonego)
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Krok 1

Frittara to zapiekanka, która podobna jest do jajecznicy lub omletu. Jej wykonanie jest proste . Frittara ze szparagami jest bardzo smaczna.a rozgrzanym oleju na patelni, smażymy ziemniaki (przez ok. 7-8 minut).

Krok 2

 Dodajemy szparagi, mieszankę podlewamy wodą (ok 5. łyżek) i dusimy pod przykrywką do miękkości przez 10-12 minut.

Krok 3

W tym czasie w oddzielnym naczyniu mieszamy parmezan, estragon, pieprz i łyżkę wody, do tego dodajemy jajka.

Krok 4

Kiedy ziemniaki i szparagi będą miękkie zalewamy je masą jajeczną. Smażymy do czasu, aż  się zetnie (4-5 minut). Nie mieszamy! naczynie z naszą frittarą umieszczamy w piekarniku i  dopiekamy ją około 2-3 minuty

Krok 5

Frittarę można podawać na ciepło lub zimno. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić szparagi zawinięte w szynkę

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków