Jak zrobić sajgonki

Jak zrobić sajgonki

Kuchnia chińska jest niezwykle oryginalna, charakterystyczna, a przede wszystkim bardzo smaczna. Sekret jej sukcesu tkwi w orientalnej mieszance smaków, która sumuje się w świetną ucztę dla kubków smakowych. Jednym z charakterystycznych dań tej wschodniej kuchni są sajgonki. Poniżej dowiesz się jak je przyrządzić.

Krok 1

Ugotuj chińskie grzybki we wrzątku przez około 30 minut. Po wyjęciu ich z wody, obetnij trzonki, a pozostałą część grzyba pokrój w cieniutkie paski. 

Krok 2

Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso i przypraw je solą i pieprzem do smaku. 

Krok 3

Tymczasem na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem. 

Krok 4

W tym samym czasie, na trzeciej patelni podduś pokrojone w kostkę pieczarki z solą. Razem z pieczarkami podduś także pokrojoną w paseczki marchewkę. 

Krok 5

Makaron zalej wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem około 3 minuty. Po tym, pokrój go w paski. 

Krok 6

Przygotuj dużą miskę i połącz w niej wszystkie składniki wraz z dwiema łyżkami sosu sojowego, żółtkiem i przyprawami. Całość podsmaż kilka minut na patelni. 

Krok 7

Teraz zamocz na chwilę w ciepłej wodzie płaty papieru ryżowego do sajgonek. Zawiń w nie przygotowany farsz. 

Krok 8

Poczekaj około 15 minut, a po tym czasie zabierz się za smażenie sajgonek na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić sajgonki z mięsem mielonym

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sajgonki skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 5 chińskich grzybów
  • 5 pieczarek
  • 50 g makaronu sojowego
  • Marchewka
  • Cebula
  • 1 żółtko jaja
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gotowe płaty ciasta na sajgonki
  • sos sojowy
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz