Jak zrobić galantynę z ryby

Jak zrobić galantynę z ryby

Podajemy dzisiaj danie rybne w nieco innym wydaniu.

  • 1 kg karpia lub innej ryby
  • 10 dag pieczarek
  • 15 dag cebuli
  • 10 dag tartej bułki
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag warzyw mieszanych
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka domowego białego wina wytrawnego.

Krok 1

Rybę oczyścić oddzielić mięso od skóry. Skórę odłożyć, mięso ugotować w wywarze z warzyw, odcedzić, oczyścić z ości i drobno posiekać.Cebulę  posiekać, pieczarki oczyścić, , poszatkować i wraz z cebulą udusić na maśle, dodać do ryby, wymieszać z jajami i tartą bułką, przyprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na skórę z ryby, zeszyć nitką bawełnianą.

Krok 2

Wywar  w którym gotowano mięso ryby, zagotować, dodać  przyprawy, ewentualnie wino  Do wrzącego wywaru włożyć rybę, gotować przez około 1 godziny.

Krok 3

Ugotowaną rybę pokroić  na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć gotowanymi ziemniakami. Podawać z sosem i surówką z cykorii. Można ją także podawać na zimno z zimnymi sosami i sałatkami z warzyw.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przygotować kotlety rybne

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków