Jak zrobić flądrę smażoną

Jak zrobić flądrę smażoną

Flądra smażona domowym sposobem. Flądra to wciąż niedoceniana ryba ale jest szansa, że ten przepis to zmieni

  • 2 świeże flądry (ok. 1 kg)
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki
  • 1 seler
  • 6 łyżek mleka
  • papryka w proszku
  • olej lub smalec do smażenia
  • cytryna

Krok 1

Flądry pokroić na filety skropić sokiem z cytryny, obłożyć plastrami selera.Pozostawić w lodówce ok. 1 godziny.

Krok 2

Jajo  roztrzepać z przesianą mąką i 1 łyżeczką ostrej czerwonej papryki sproszkowanej, dodając mleko.

Krok 3

Porcje ryby zanurzać w przygotowanym cieście i wkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Równomiernie zrumienić, zmniejszyć ogień i pozostawić rybę pod przykryciem kilka minut.

Krok 4

Podawać z ziemniakami smażonymi lub pieczonymi.

Krok 5

. Podawać z surówką z porów lub cykorii sos, np. chrzanowy lub pomidorowy.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pangę w 3 panierkach

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków