Jak zrobić gęś duszoną z warzywami

Jak zrobić gęś duszoną z warzywami

Gęś duszona z warzywami to jeden ze sposobów przygotowania gęsiny, która trochę jest już zapominana w naszym kraju.

Krok 1

Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Następnie w niewielkiej ilości wody i dusić pod przykryciem.Warzywa -marchew, pietruszka, seler zetrzeć na tarce o dużych otworach.  por przekroić wzdłuż i pokrajać w półplastry, fasolę szparagową pokrajać w kawałki. Warzywa zalać niewielką ilością wrzącej osolonej wody, dodać masło roślinne i poddusić przez 10-15 min.

Krok 2

Gdy gęś jest prawie miękka, dodać podduszone warzywa i dusić do zarumienienia

Krok 3

Podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem lub surówkami z warzyw.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gęś duszoną z warzywami skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1/2 gęsi
  • 2 3 łyżki tłuszczu (smalec lub masło roślinne)
  • 2 duże marchwie
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 średniego pora
  • 25 dag fasoli szparagowej
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz.