Jak zrobić paprykę marynowaną w miodzie

Jak zrobić paprykę marynowaną w miodzie

Papryka i miód to połączenie dwóch charakterystycznych i intensywnych smaków, które razem tworzą bardzo ciekawy duet. Możesz ją podawać jako dodatek do dania głównego. Warzywo na pewno uszlachetni każdy posiłek!

  • 3 4 kg czerwonej papryki
  • 3 4 kg żółtej papryki
  • 1 2 l wody
  • 1 2 łyżki przyprawy chilli
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 3 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu na każdy jeden słoik papryki
  • sól

Krok 1

Paprykę pokrój w dowolnej wielkości paski. 

Krok 2

Ze wszystkich podanych składników zrób zalewę i zagotuj ją na ogniu. 

Krok 3

Do słoików włóż paprykę i zalej ją zalewą. Do każdego słoika wlej łyżkę miodu. 

Krok 4

Szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 8-10 minut. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak prosto i skutecznie pozbawić paprykę skórki

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków