Jak zrobić ogórki konserwowe

Jak zrobić ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to idealny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Co rok warto wykorzystać sezon i zaopatrzyć się w ogórki, aby przetworzyć je właśnie w ten sposób. Poniżej podaje jeden z moich ulubionych przepisów na tego typu ogórki. Smakują nie tylko dorosłym, ale także dzieciom!

  • pięć 1-litrowych słoików
  • 3 kg ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki octu
  • 8 szklanek wody
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • koper
  • szczypta curry

Info

Aby ogórki jak najlepiej smakowały, przetwarzaj je następującymi etapami. 

Krok 1

Umyte i odsączone ogórki przełóż do miski. Następnie zalej je solanką (na każdy 1 l zimnej wody przypada 1 czubata łyżka soli). Naczynie odstaw na bok na całą dobę. 

Krok 2

Po tym czasie, wylej z ogórków solankę. Zabierz się teraz za octową zalewę, która składa się z octu i zimnej wody (na każdą szklankę octu przypadają 2 szklanki zimnej wody). Taką zaprawę zagotuj i gorącą zalej ogórki. Ponownie odstaw całość na 24 godziny. 

Krok 3

Kiedy minie następna doba, zaprawę octową z ogórków wlej do garnka i przygotuj nową, taką samą zaprawę jak w poprzednim kroku. Starą i nową zalewę zmieszaj ze sobą w garnku, zagotuj na ogniu i gorącą zalej korniszony. Jeszcze raz odłóż ogórki na bok na 24 godziny.

Krok 4

Ostatni raz przygotuj zalewę octową, ale w innych proporcjach (na dwie szklanki octu przypada litr zimnej wody). Gotuj zaprawę na ogniu, dodając do niej 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gorczycę, liście laurowe, koper i szczyptę przyprawy carry. Ostatni raz zalej zaprawą korniszony i szczelnie zamknij słoiki. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków