Filipiny w Twojej kuchni - przepis na kalderetę

Filipiny w Twojej kuchni - przepis na kalderetę

Coś z Filipin, czyli przepis na kalderetę. Co to jest i jak to zrobić? Czytajcie poradnik.

  • kilogram wołowiny pokrojonej w kostkę
  • ćwierć szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • ćwierć szklanki sosu sojowego
  • 1 duża cebula,
  • 1 słodka papryka,
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 450 ml pasty pomidorowej,
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 2 ziemniaki,
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Kaldereta to potrawka wołowa popularna na Filipinach. Każda gospodyni ma własny przepis, dlatego warto wypróbować różne warzywa.wymieszaj mięso z octem, sosem sojowym i  pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Krok 2

Miskę przykrytą folią  wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym okresie wyjmij mięso i odsącz, nie wylewając marynaty

Krok 3

Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso. Wyjmij je na talerz, a na pozostałym oleju ze smażenia podduś cebulę i paprykę

Krok 4

do miękkich warzyw dodajemy sos pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez  pół godziny.

Krok 5

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz bulion z wodą i podduś, aż zmiękną. dodaj  marynaty, by zaostrzyć smak.

Krok 6

Dodaj groszek, paprykę, sól i pieprz, i zostaw garnek na małym ogniu na 20 minut, aż mięso będzie miękkie.  Podawaj z ryżem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić wołowinę z dymką

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków