Jak przyrządzić gulasz wołowy z piwem

Jak przyrządzić gulasz wołowy z piwem

Gulasz ma wiele zalet. Jest przede wszystkim smaczny, syty, prosty do przygotowania oraz niedrogi. Dodatkowo, zaspokoi nawet największego głodomora. Poniżej przepis na wspaniały wołowy gulasz podlewany piwem!

  • pół kg wołowiny (porcji gulaszowych)
  • 1 duża
  • pokrojona w talarki cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • mielony pieprz i tymianek do smaku
  • 1 szklanka bulionu z wołowiny
  • 1 szklanka piwa
  • szczypta soli do smaku

Krok 1

Pokrój wołowinę na grube kostki

Krok 2

Posyp mięso mąką i podsmaż na ogniu do czasu, aż się zarumieni

Krok 3

Przełóż wołowinę do dość dużego garnka.

Krok 4

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i dodaj czosnek. Przełóż składniki do mięsa. 

Krok 5

Do mięsa i cebuli wsyp cukier, 2 łyżki octu winnego, liść laurowy, pietruszkę, pieprz i tymianek. Całość wymieszaj ze sobą. 

Krok 6

Wlej do mięsa podgrzany bulion i piwo. Dodaj szczyptę soli do smaku. 

Krok 7

Mięso wstaw do piekarnika na dwie godziny i na ustawioną temperaturę 160 stopni Celsjusza. 

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika, postaw danie na kuchence, dodaj resztę octu i dokładnie wymieszaj

Krok 9

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić gulasz w garnku rzymskim

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków