Jak zrobić strogonow

Jak zrobić strogonow

Polędwica wołowa strogonowa to delikatne danie idealne jako obiad dla rodziny. Tak przygotowana polędwicę obowiązkowo podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

  • 70dag polędwicy wołowej
  • Cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu wołowego z kostki lub bulionu drobiowego
  • 20dag pieczarek
  • 150ml śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Krok 1

Polędwicę kroimy w plasterki,również kroimy cebulę oraz pieczarki,siekając natkę.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z łyżką oliwy szkląc cebulę i dodając pokrojone mięso zarumieniając,pieczarki podsmażamy na pozostałym tłuszczu.

Krok 2

Do podsmażonego mięsa dodajemy bulion wraz z koncentratem,pieczarkami,papryką,śmietaną,posypujemy delikatnie mąką dusząc pod przykryciem na słabym ogniu przez 15 minut,przyprawiając do smaku i posypując wcześniej siekaną natką pietruszki.

Krok 3

Podajemy do wcześniej ugotowanych ziemniaków lub makaronu,jako dodatek można podać wytrawne czerwone wino.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków