Jak zrobić flaki wołowe po warszawsku

Jak zrobić flaki wołowe po warszawsku

Coś po warszawsku - flaki wołowe. Mocno rozgrzewające danie, które jest już z nami od wielu, wielu lat. Flaczki po warszawsku i sposób ich przygotowania

  • 1 kg flaków wołowych
  • wywar z kości wołowych i warzyw
  • 25 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • tłuszcz
  • 3 dkg mąk
  • 6 dkg cebuli
  • 2 dkg masła
  • l dkg bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka mielona
  • imbir
  • przyprawa do zup i majeranek do smaku.

Krok 1

l kg flaków wołowych oczyścić, umyć, namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny

Krok 2

Następnie po wyciągnięciu zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut, odcedzić, opłukać, zalać ponownie zimną wodą i gotować około 4 godzin.

Krok 3

Flaki opłukać i pokroić  w paseczki, włożyć do wywaru razem z podsmażonymi warzywami oraz przyprawami, chwilę pogotować.

Krok 4

Cebulę  pokroić w kostkę, podsmażyć, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z flakami, gotować 3—4 minuty, doprawić do smaku.

Krok 5

Przed podaniem polać zrumienioną bułką tartą wymieszaną z rozpuszczonym masłem .

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić curry wołowe

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków