Jak przyrządzić befsztyk z polędwicy po kapitańsku

Jak przyrządzić befsztyk z polędwicy po kapitańsku

Befsztyk to przepyszna potrawa z pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa wołowego. Najczęściej przyrządza się go z polędwicy lub karkówki. Jest on jednym z głównych składników diety kopenhaskiej. Zaspokoi wymagania kubków smakowych niemal każdego z nas!

  • pół kg polędwicy wołowej
  • 80 g cebuli
  • 50 g papryki konserwowej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 żółtka jaja
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • bułka tarta
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz i mielona papryka do smaku

Krok 1

Umyj mięso i zmiel je. Dodaj do niego paprykę, posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, żółtka jaj, oliwę z oliwek i na końcu dopraw całość przyprawami do smaku. 

Krok 2

Rozgrzej na patelni tłuszcz.

Krok 3

Z masy uformuj befsztyki, które następnie zamocz w bułce tartej. Powinny mieć około 3 cm grubości. 

Krok 4

Zarumień befsztyki z dwóch stron, a następnie smaż dalej na małym ogniu. 

Krok 5

Befsztyk podawaj z ziemniakami i surówką. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić befsztyk

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków