Jak przyrządzić befsztyk po wrocławsku

Jak przyrządzić befsztyk po wrocławsku

Befsztyka, czyli polędwice lub karkówkę wołową można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z ciekawych przepisów jest befsztyk po wrocławsku. Idealne danie dla zmęczonego po całym dniu i głodnego mężczyzny!

  • pół kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 80 g sera twardego
  • 60 g szynki wędzonej
  • 50 g keczupu
  • tłuszcz
  • pieprz i sól do smaku

Krok 1

Mięso umyj i przeprasuj przez urządzenie do mielenia mięsa. Dodaj sól i pieprz do smaku. 

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj kotlety, które będą miały około 3 cm grubości i podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. 

Krok 3

Kotlety zdejmij z patelni i obłóż każdego z nich plastrami sera i szynki. Włóż befsztyki do wysmarowanej tłuszczem formy i polej całość keczupem.

Krok 4

Befsztyki piecz przez jakiś czas w piekarniku. Podawaj z frytkami i surówką. 

Krok 5

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić befsztyk

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków