Jak ugotować grochówkę

Jak ugotować grochówkę

Proponujemy szybką i smaczną grochówkę na boczku

  • 1/2 szklanki grochu łuskanego
  • 1/5 sklanki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 por
  • 1 talarek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Krok 1

 1 litr wody wlewamy do garnka wsypując pokrojoną włoszczyznę z grochem oraz pokrojonym w kostki boczkiem,całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny,uzupełniając wyparowaną wodę.

Krok 2

Po 2 godzinach dodajemy pokrojone ziemniaki,przyprawy do smaku,jeszcze gotujemy do 15 minut aż ziemniaki zrobią się miękkie.Zupę podajemy z pieczywem w zależności od gustu.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków