Jak ugotować zupę z bobu

Jak ugotować zupę z bobu

Pożywna, smaczna zupa, która jest bardzo rzadko gotowana. Dlaczego? W sumie to nie wiadomo czemu zupa z bobu nie zajmuje za często naszych stołów. Może po prostu potrzebuje trochę promocji?

  • 50 dag świeżego bobu
  • 30 dag ziemniaków
  • 2 duże lub 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • Oliwa
  • Masło
  • śmietana lub mleko
  • sól pieprz

Krok 1

Posiekany por z cebulą,zmiażdżonym czosnkiem dajemy do dużego garnka smażąc na rozgrzanym maśle z oliwą,przyprawiamy pieprzem i solą.

Krok 2

Pokrojone ziemniaki wraz z warzywami smażymy kilka minut dolewając 3/4 litra wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Krok 3

Posiekane zioła wraz z bobem po dodaniu gotujemy przez następne 15 minut.Ostudzoną miksujemy dodając w zależności od jej gęstości mleko lub śmietanę,gotując jeszcze 10 minut.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków