Jak zrobić czysty barszcz na rosole

Jak zrobić czysty barszcz na rosole

Jednym ze sposobów przyrządzenia barszczu jest ugotowanie go na rosole. Nie jest to zbyt skomplikowane, dlatego też do zrobienia dla każdego amatora kuchennego. Przeczytaj, a sam się przekonasz, że nie ma w tym nic trudnego. Zupa jest oczywiście nieodzownym elementem na wigilijnym stole!

  • pół kg buraków
  • pół kg mięsa wołowego z kośćmi
  • 1/4 kg włoszczyzny
  • 50 g cebuli
  • zakwas burakowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • czosnek do smaku

Krok 1

Umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce buraki. Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj odrobinę soku z cytryny, zagotuj kilkakrotnie i odstaw do ostygnięcia. 

Gdy buraki wystygną, odcedź je i odciśnij.  

Krok 2

Wypłucz mięso, zalej je wodą, posól, popieprz i ugotuj wywar. Kiedy będzie się gotować, dodaj do niego oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Dogotuj wywar, a na koniec odcedź go. 

Krok 3

Połącz przygotowane wywary z mięsa oraz buraków. Do smaku dodaj zakwas burakowy, sól, pieprz i czosnek

Info

Przed podaniem zbierz z powierzchni barszczu tłuszcz

Krok 4

Uszka lub paszteciki zalej zupą. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić barszcz do picia #1

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków