Jak zrobić francuską zupę cebulową

Jak zrobić francuską zupę cebulową

Bardzo dobra zupa cebulowa - rozgrzewająca. Obecnie mocno reklamowana w TV. Ale własny wykonanie będzie lepsze niż danie z torebki

  • 5 dużych cebul
  • garstka czarnego
  • zielonego lub kolorowego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy,
  • 2 l bulionu
  • sól do smaku
  • 4-5 łyżek oleju lub masła

Krok 1

Jest rozgrzewająca a duża ilość cebuli wzmacnia nasz organizm. Od wieków cebulę uważano za skuteczny lek przeciwko wielu dolegliwościom: sokiem leczono katar i uporczywy kaszel, spożywaniem cebuli starano się obniżyć ciśnienie. Dlatego też to jedno z najbardziej wartościowych warzyw , powinno często znajdować się na naszych stołach.Bulion zagotować. Cebule  pokroić na cienkie plastry. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojone cebule, zarumienić, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, następnie wlać podgrzany bulion, dosolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut.

Krok 2



- ugotowaną cebulową rozlać do talerzy i podawać z pszennym pieczywem,

Krok 3

- zupę wlać do żaroodpornych miseczek na miseczkę  kładziemy  kromkę pszennego, wcześniej podpieczonego chleba, posypanego tartym żółtym serem i trzymamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera,

Krok 4

- zupę możemy podawać zmiksowaną w garnku, rozlewając do talerzy, posypując pszennymi grzankami.

Krok 5

Grzanki do zupy cebulowej można przygotować z pszennego pieczywa (może być tostowe), którego kromki kroi się w kostkę i powoli się smaży na patelni z niewielką ilością oleju.

Krok 6


dodatkiem do zupy cebulowej mogą być tosty z pszennego lub pełnoziarnistego pieczywa nadziane plastrami żółtego sera. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić francuską zupę cebulową i polędwiczki wieprzowe

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków