Jak upiec gęś nadziewaną kaszą

Jak upiec gęś nadziewaną kaszą

Polecamy nowy gatunek pieczonej gęsi. Podstawą farszu będzie kasz, która dość rzadko jest używana w zestawieniu z gęsiną.

  • 1 gęś
  • podróbki gęsie
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Krok 1

Oczyszczoną gęś natrzeć solą i pozostawić na 1 —2 godziny w chłodnym miejscu.Następnie przygotować nadzienie. Tłuszcz gęsi stopić. Cebulę i pieczarki  pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na stopionym tłuszczu gęsim.

Krok 2

Podróbki gęsie udusić do miękkości w małej ilości wrzącej posolonej wody.potem drobno posiekać. Na wywarze, w którym gotowały się podróbki, ugotować na sypko kaszę gryczaną (biorąc na 1 objętość kaszy, 2 objętości płynu)dodając pokrojone podróbki, usmażoną cebulę z pieczarkami i żółtka.Całość doprawić solą i pieprzem, mieszając, a na końcu dodajemy pianę ubitą z białek, posiekaną zieloną pietruszkę i mieszamy.

Krok 3

Gęś natrzeć majerankiem, napełnić nadzieniem, zaszyć , ułożyć na brytfannie grzbietem do dołu, wstawić do gorącego piekarnika i piec.

Krok 4

Kiedy gęś z wierzchu się zrumieni, odwrócić,  podlać parę łyżek wody i dopiec gęś do miękkości na mniejszym ogniu, podlewając ją od czasu do czasu własnym sosem 

Krok 5

Upieczoną gęś pokrajać na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami i kapustą.

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków