Jak wykonać grecką zapiekankę musakę

Jak wykonać grecką zapiekankę musakę

Musaka to greckie tradycyjne danie z mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, serwowane w barach i restauracjach.

Krok 1

Bakłażany obrać krojąc w średnie plastry,wkładamy do durszlaka i solimy,po godzinie płukamy ze soli i pozostawiamy do wysuszenia.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni pokrytej oliwą z oliwek kładziemy plastry bakłażana zarumieniając z obu stron.

Krok 3

Następnie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę,odsączamy przez sitko.Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i szklimy na patelni po wyciągniętych bakłażanach dodając mielone mięso i podsmażamy.

Krok 4

Po 10 min.dodajemy świeże pomidory i koncentrat pomidorowy,pod przykryciem smażymy na wolnym ogniu 20 min.pod koniec przyprawiamy całość do smaku

Krok 5

A teraz sos beszamelowy:Do rondelka dodajemy masło,mąkę cały czas mieszając,po połączeniu się składników dolewamy mleko ciągle mieszając całość zagotowujemy uważając aby się nie przypaliło.

Krok 6

Do zagotowanego sosu dodać połowę porcji startego żółtego sera,doprawić przyprawami.Po lekkim ostygnięciu dodajemy drugą porcję żółtego sera wraz z rozmieszanymi żółtkami,mieszając doprawić do smaku

Krok 7


Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem położyć na przemian bakłażan-mięso a całość polewamy wystudzonym beszamelem

Krok 8

Do piekarnika o temperaturze do 190 st.wkładamy naczynie z musaką zapiekając 10 minut,po wyciągnięciu posypujemy resztą żółtego sera.Pieczemy przez 40 minut do momentu dokładnego roztopienia się sera,po wyciągnięciu kroimy na małe porcje i podajemy jako samodzielne danie.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zapiekankę - Grecka Moussaka

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak wykonać grecką zapiekankę musakę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1,5 kg młodych bakłażanów
  • ponad 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub cielęcego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ponad 0,5 kg dojrzałych i soczystych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy (łyżeczka bazylii i oregano)
  • 0,5 szkl. oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • * sos beszamelowy:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki startego twardego żółtego sera
  • gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól.