Jak przyrządzić francuską zapiekankę

Jak przyrządzić francuską zapiekankę

Zapiekanka francuska to klasyka wśród zapiekanek. Jest smaczna i nieskomplikowana. Można ją podawać jako samodzielne danie bądź w duecie z innymi. Okazuje się, że nawet tak zwyczajna zapiekanka może być aż tak smaczna!

Krok 1

Na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, marchewkę, seler, czosnek i mięso. Smaż całość do momentu, aż wołowina nie będzie już surowa. 

Krok 2

Warzywa i mięso dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Do wszystkiego wlej bulion i zagotuj wszystkie składniki, a następnie odstaw patelnię na bok. 

Krok 3

Do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej przełóż całość z patelni. 

Krok 4

W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po tym, odcedź je, potłucz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie wymieszaj ziemniaki z masłem, mlekiem, solą i pieprzem. 

Krok 5

Teraz warstwę ziemniaków połóż na warstwie mięsa i posyp wszystko startym serem.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim zapiekankę przez około 40 minut, aż jej wierzch zrobi się złotawy. 

Krok 7

SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić francuską zupę cebulową i polędwiczki wieprzowe

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić francuską zapiekankę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 pokrojona w kostkę marchewka
  • 1 pokrojona w kostkę łodyga selera naciowego
  • 1 szklanka bulionu
  • pół szklanki mleka
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek masła
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka startego żółtego sera