Jak przygotować ciasto na gofry

Jak przygotować ciasto na gofry

Pomimo tego, iż gofry nie są jedzone przez nas na co dzień, stanowią pyszny deser. Jestem pewna, że każde dziecko zje gofra wręcz z trzęsącymi uszami. Możesz je przyrządzić z wieloma dodatkami począwszy od bitej śmietany do owoców oraz czekolady. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i gustu kulinarnego.

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 roztopionej kostki masła

Krok 1

Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Uważaj, abyś nie zostawił żadnych grudek. 

Krok 2

W międzyczasie dobrze rozgrzej gofrownicę

Krok 3

Na gofrownicę wylej przygotowaną masę, zamknij urządzenie i co jakiś czas sprawdzaj jak wyglądają twoje gofry. Gotowe, powinny mieć złoty kolor

Krok 4

Gofry wyciągaj za pomocą drewnianej łopatki

Info

Gofry możesz podać z bitą śmietaną i owocami, z konfiturą, z płynną czekoladą, z cukrem pudrem czy z syropem klonowym.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak robić gofry

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków