Jak zrobić ciasto na gofry z drożdżami

Jak zrobić ciasto na gofry z drożdżami

Przygotowanie ciasta na gofry wydaje się być sprawą nieskomplikowaną, jednak okazuje się, że już jeden detal może zepsuć ich smak. Gofry muszą być puszyste. Efekt taki uzyskasz poprzez dodanie do masy drożdży. Dzięki temu, przygotujesz dla rodziny przepyszne gofry, a twoje dzieci poczują się jak w nadmorskim kurorcie, gdzie przysmak ten jest obowiązkowy!

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 2/3 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Krok 1

Rozpuść drożdże w maśle. 

Krok 2

W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. 

Krok 3

Dodaj do nich letnie mleko, jajo, ekstrakt waniliowy oraz masło z drożdżami.

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera, aby nie pozostawić grudek. 

Krok 5

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do lodówki na minimalnie 12 godzin. 

Krok 6

Po tym czasie, możesz nalewać masę do rozgrzanej gofrownicy. Gofry powinny piec się około 7 minut, aż ich kolor będzie złocisty. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak robić gofry

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków