Jak zrobić galette

Jak zrobić galette

Jak wiadomo, istnieje wiele rodzajów naleśników. Co kraj, to obyczaj i inna nazwa. Poniżej opiszę naleśniki galette, pochodzące z Francji, a dokładniej z Bretanii i Normandii. Ich głównym składnikiem jest mąka gryczana oraz pikantny farsz.

  • 1/4 kg mąki gryczanej
  • 1/2 l wody
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła

Krok 1

Wbij do miski jaja i dodaj do nich szczyptę soli. Całość rozbij za pomocą trzepaczki. 

Krok 2

Cały czas mieszając, dodawaj do jajek naprzemiennie mąkę i wodę. 

Krok 3

Nie przestając mieszać, dolej do wszystkich składników roztopione masło. 

Krok 4

Odstaw ciasto na bok na pół godziny i po tym czasie smaż je na rozgrzanej patelni w taki sam sposób jak zwykłe naleśniki. 

Krok 5

Naleśniki wysmaruj dowolny farszem. Przykładowo, może to być szynka, ser żółty, ser pleśniowy, dowolne warzywa czy gęsty gulasz. Po tym, raz jeszcze delikatnie podgrzej placek i smacznego!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zapiekane naleśniki z gyrosem

Komentarze: (0)

Pozostało: 1500 znaków