Jak przyrządzić biryani drobiowe

Jak przyrządzić biryani drobiowe

We Włoszech mamy risotto, w Turcji pilaw, natomiast w Afryce Północnej- biryani. Podstawą wszystkich tych trzech potraw jest ryż gotowany w bulionie. Jednak jest między nimi pewna różnica. W przeciwieństwie do risotto, biryani jest dużo bardziej sypkie. Sam się przekonaj i spróbuj, czy ci posmakuje.

Krok 1

Namocz ryż w ciepłej wodzie, a po tym odcedź go. 

Krok 2

Przelej ryż zimną wodą. Rób to do czasu, aż ryż nie będzie całkowicie przemyty. 

Krok 3

W garnku usmaż na roztopionym maśle cebulę, liścia laurowego i resztę potrzebnych przypraw. Smaż składniki do czasu, aż cebula się zeszkli.

Krok 4

Do tych składników dodaj kurczaka, pastę curry, ryż i rodzynki. Wymieszaj wszystko, a następnie wlej do garnka bulion

Krok 5

Przykryj garnek przykrywką, zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze przez 10-15 minut

Krok 6

Po danym czasie wyłącz ogień, wsyp do garnka posiekaną kolendrę, wszystko raz jeszcze wymieszaj i przykryj ponownie przykrywką na około 10 minut. 

Krok 7

Podawaj, posypując biryani płatkami migdałowymi. SMACZNEGO!

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić biryani drobiowe skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • czubata szklanka ryżu basmati
  • 4 pokrojone w kostkę filety z kurczaka
  • 1/10 kostki masła
  • pokrojona w talarki
  • dość spora cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki kardamonu
  • mały kawałek kory cynamonowej
  • 4 łyżki pasty z curry
  • szklanka rodzynek
  • 850 ml bulionu drobiowego
  • posiekana natka kolendry